Hvor svært kan ruteplanlægningen være?

Skrevet d. 02-07-2021
Blog
3 min
Niels Niels

Et ruteoptimeringsproblem kan ved første øjekast se nemt og overskueligt ud. Bare tag et kig på kortet af København nedenfor med otte opgaver og en startposition. Men hvor svært kan det være at finde den hurtigste rute mellem opgaverne.

Hvor mange mulige ruter tror du at der kan laves mellem prikkerne på kortet og hvordan finder du af, hvilken rute der har hurtigst?

Det handler ikke kun om den hurtigste

Rent instinktivt vil vi på prøve at planlægge ruten ud fra fugleperspektiv, men kanalerne kan kun krydses over broerne og vi kan ikke køre igennem parkerne, med andre ord; vejnettet skal tages i betragtning. Det gælder hvilke veje som må benyttes, hvor hurtigt der må køres på dem og hvornår de er trafikerede. Det betyder også at den bedste rute ikke nødvendigvis er indlysende.

Det var kun nogle af de forskellige planlægningsvariabler som ruten og din virksomhed er afhængige af. Din rute vil måske også være påvirket af kapaciteten på køretøjet, tidsvinduet for kunden eller adgang til depot undervejs.

Route plot

Ovenstående scenarie kunne i starten se meget simpelt ud og alligevel blev det svært at finde den bedste rute. Dertil kommer at virksomhederne, som skal håndtere ruteplanlægning har flere kompleksiteter.

For eksempel kan de have flere medarbejdere, der kan være tilknyttet forskellige afdelinger eller have særlige kompetencer, så her opstår der endnu en udfordring i at fordele opgaverne ud til korrekte medarbejderne.

Et puslespil med mange brikker

Ruteplanlægning er lige pludselig meget svært, og mange virksomheder har derfor fuldtidsansatte til at tage sig af planlægningen. Men skal der planlægges flere hundrede opgaver hver uge er det en langsommelig proces, hvor der er stor risiko for fejl. Og det er under normale omstændigheder. Hvad hvis der opstår akutte ændringer?

En medarbejder bliver syg, en prioritetsopgave tikker ind, hvad skal man stille op? De fleste planlæggere sidder endda med adresserne som tekst, og har ikke muligheden for at se, hvordan de ligger geografisk i forhold til hinanden, det kan være et utaknemmeligt job.

Planlægning er ikke en engangsservice

Kompleksiteten stiger eksponentielt, med antallet af opgaver og medarbejdere, og ruteplanlægning er derfor ofte en hæmsko for at virksomheder kan vækste, når de har en vis størrelse.

Vi slutter dette indlæg, hvor vi startede med spørgsmålet om hvor mange mulige ruter der kunne være på ruten på billedet. Svaret er = 20.160.

(n!/2) → (8!/2) = 20.160

Kontakt os og lad os optimere dine ruter, hvor vi stadig tager højde for dine behov.

Hvordan øger NorthArc din grønne bundlinje?

Læs mere om grøn planlægning her

Hold øje med nye indlæg

Følg os på Linkedin

NorthArc

Hjælper virksomheder med at fokusere på at udvikle sig fremfor at løse trivielle opgaver.

Kontakt

© 2023 NorthArc ApS. Alle rettigheder forbeholdes.